Julegaverne er en betydelig post når det kommer til CO2 udledningProduktionen af danskernes julegaveindkøb estimeres at udlede en million ton CO2 årligt, eller ca. 200 kilo CO2 pr. dansker, ifølge CONCITO.

Gavesæsonen er over os. De skinnende butiksvinduer og utallige webshops lokker med slagtilbud, og butikkerne summer af travlhed, mens folk søger efter de perfekte gaver til familie og venner. Men gaveræset er ikke just en god ting for klimaet, og derfor er der nogle overvejelser, man som gavekøber med fordel kan gøre sig, når der skal handles gaver ind til både jul, men også generelt i løbet af året.

Alle elsker at få gaver

Når vi nærmer os højtider, fødselsdage eller særlige lejligheder, bliver vi ofte bedt om at komme med gaveønsker, og traditionelt set har det at give eller ønske sig gaver, altid handlet om noget nyt, noget skinnende, og ofte luksusvarer som man ikke normalt selv køber. Gave-handlen vurderes oftest gennem vækstkurver, og diverse handelsorganisationer følger nøje med i, om vi shopper mere eller mindre end sidste år. Men bag tallene skjuler der sig en vigtigere historie - hvilken indvirkning har denne forbrugskultur på vores planet? Faktum er, at Danmark kun er 4% cirkulært, og at vi forbruger 142,2 mio. tons jomfruelige materialer årligt. I 2021 vurderede CONCITO desuden, at produktionen af danskernes julegaveindkøb udgjorde en million tons CO2, svarende til 200 kg CO2 pr. dansker. Det er tydeligt, at vores forbrugsvaner er uholdbare, og at hver enkelt sagtens kan tage ansvar og skabe små forandringer, der bidrager til det store billede.

Genbrugsgaver vinder frem

Tiderne er ved at skifte, og ser vi på danskernes indstilling til at give genbrugsgaver, så har vi set en markant stigning siden 2017.

Ifølge DBA Genbrugsindeks fra 2023 svarer mere end halvdelen af danskerne, at de kunne finde på at give en genbrugsgave, en stigning fra 42% sidste år og kun 28% tilbage i 2017. Ligeledes viser undersøgelsen, at 73% af danskerne ville være glade for at modtage en brugt gave, og interessant nok mener hver tiende dansker, at det er endnu bedre at modtage en genbrugsgave end en ny. Men hvorfor tøver de sidste 48% med at springe ud i genbrugsgaverne, når der både er penge og ressourcer at spare? DBA har samlet top tre barrierer for at købe flere genbrugsgaver.

40% Det er svært for modtageren at bytte gaven
32% Jeg holder mig til ønskelisten
31% Jeg er nervøs for, at modtageren ikke bryder sig om brugte gaver

Genbrugsgaver er ikke kun en bæredygtig løsning, men også en økonomisk løsning. Når du køber brugt, reduceres behovet for ny-produktion, hvilket sparer værdifulde ressourcer og penge.

Der er massevis af mærker som Royal Copenhagen, George Jensen og HAY, der står stærkt på brugtmarkedet, hvilket betyder, at deres produkter ikke kun er af god kvalitet, men også holder værdien over tid. For dem, der er bekymrede for modtagerens reaktion på en brugt gave, kan services som Sellpy være en løsning med deres 30-dages returret. Ligeledes vil man faktisk kunne finde det meste brugt og ved at bruge Koral’s søgning på tværs af platformene eller extension, bliver det meget mere effektivt og lettere at finde den helt rigtige gave ud fra ønskelisten.

Gaver til hende og hamHer får du nogle gode bud, på gaver til både hende og ham, som du med fordel kan købe brugt.

Giv en gave med holdningAt give genbrugsgaver handler ikke om at ofre kvalitet eller stil, men snarere om at tænke langsigtet og vælge gaver, der ikke kun glæder modtageren, men også klimaet.

Helt generelt, er det godt at tænke i gaver som har en vis kvalitet og levetid. Derved kan gavemodtageren bruge varen i mange år, eller måske endda selv sælge varen videre igen, ved endt forbrugsbehov.  En gave der består af et brugt produkt betyder noget ift. at bidrage aktivt til at udnytte eksisterende ressourcer mest mulig effektivt og derudover til at sænke efterspørgslen på nye ressourcer.

Populærer gave mærker

Vi har her samlet en liste over de mest populære mærker indenfor gaver i Danmark, og herfra kan du klikke dig videre for at se det brugte udvalg fra hvert enkelt mærke. Hver af disse mærker er bredt repræsenteret på gensalgsmarkedet og er derudover kendte “gave-mærker”, som mange kender og allerede har i deres hjem. Derudover vil du ofte kunne spare op til 70% ift. at købe produkterne fra ny

Royal Copenhagen, Georg Jensen, Kay Bojesen, Nespresso, House Doctor, Dyson, Bjørn Wiinblad, Alfi, Le Creuset, Kähler, ferm LIVING, Hoptimist, Meraki, Broste Copenhagen, Eva Trio, Ib Laursen, Sirius, Eva Solo, HAY, Stelton, Spiegelau, Gubi, Kitchenaid, Frederik Bagger, Bloomingville, Lyngby Porcelæn, Vipp, Marimekko, Bodum

Eva Solo termokandeTermokander fra Eva Solo er en klassiker på kaffebordet og findes i et væld af farver og former.

Termokanden har længe været kendt for sit simple formål - at holde drikke varme. I dag stiller vi dog større krav. Nutidens termokande skal både bevare temperaturen perfekt og indgå elegantl i hjemmets indretning. Hos Eva Solo finder du termokander, der kombinerer tidløst skandinavisk design med gennemtænkt funktionalitet. Materialer som rustfrit stål og glas sikrer, at kaffen eller teen holdes varm længe. Samtidig er formgivningen stilren og tidssvarende. En særlig klassiker er Eva Solos prisvindende termokande fra 2011. Med sit skulpturelle look og drypfri hældekrave i rustfrit stål, er denne termokande blevet et ikon for godt design. Den forener smukke former med praktisk funktion.

Se brugte Eva Solo termokander
https://cms.its-koral.com/media/Eva Solo Termokande beige.jpeg

Royal Copenhagen blå mega mussel Selvom det grafiske design er moderne, bygger Blå Mega Riflet på Royal Copenhagen’s rige traditioner.

Det karakteristiske blomstermønster fra Musselmalet er her fortolket i en ny, nutidig stilart. Hver tallerken er unik med sit eget forstørrede håndmalede mønster, der på charmerende vis genskaber arven. Karen Kjældgård-Larsen står bag det ikoniske Blå Mega Riflet, som blev introduceret af Royal Copenhagen i år 2000. Her ses det traditionsrige porcelæns renommé kombineret med et nutidigt formsprog, der overrasker og fornyer den klassiske stil. Blå Mega Riflet forener det bedste fra fortid og nutid i dansk porcelænskunst.

Se brugt Blå Mega Mussel
https://cms.its-koral.com/media/blaa mega mussel royal copenhagen.png

Royal Copenhagen - Stjerne riflet julMed elskelige dekorationer fra 1783 indrammer Stjerne Riflet Jul stadig i dag den klassiske danske juletradition.

På hvert nyt stykke Stjerne Riflet Jul får granguirlanden et særligt drys af julens stjernestøv, hvormed hver steldel bliver en lille julefortælling i sig selv. Skabt i 2006. Stjerne riflet stilles hvert år frem i rigtig mange danske såvel som udenlandske hjem, og hvert år kommer nye dele til det eventyrlige stel. Der er god sandsynlighed for at du kan finde oplagte gaveprodukter fra det populære Royal Copenhagen stel brugt, og dermed glæde både gave modtager, klimaet og din pengepung.

Se brugte stjerne riflet produkter
https://cms.its-koral.com/media/royal copenhagen stjerne riflet jul.png

Nespresso kaffemaskineNespresso laver mange populære kaffemaskiner, der let og hurtigt laver god kaffe i hjemmet. Kapslerne findes i alverdens udgaver og forskellige smage, så der er noget for enhver smag.

Nespresso har også alt muligt spændende udstyr, hvis man vil tage kaffeoplevelsen til næste niveau, fx med tilkøb af en separat mælkeskummer. Hvis gave-modtager ikke ønsker et avanceret kaffe setup, og virkelig sætter pris på effektiv kaffebrygning, der også giver mulighed for forskellige smagsnuancer, så er en Nespresso kaffemaskine måske en oplagt gave.

Se brugte Nespresso kaffemaskiner
https://cms.its-koral.com/media/Nespresso kaffemaskine.png

Meraki sæberMeraki sæbe er et lækkert produkt til badeværelset eller køkkenet, som også ofte gives i gaver.

Meraki har fokus på mindfulness, ro og velvære i deres univers og det er denne stemning, man giver videre til gave-modtager med Meraki. Det er nok de færreste, der har overvejet at købe en “brugt” sæbe i det hele taget. Men hvorfor egentlig ikke, hvis udbuddet er der? Brugte varer som sæbe er oftest i uåbnet emballage, måske fordi sælger selv har modtaget dette i gave og ikke har kunne bruge gaven af forskellige årsager. Det er ihvertfald værd at overveje, og der er en del penge at spare ved også at kigge efter brugte alternativer her.

Se Meraki produkter her
https://cms.its-koral.com/media/meraki sæbe gave.png

Shop med Koral som second-hand assistentVi har udviklet en shopping assistent til din browser, der finder brugte alternativer, mens du surfer rundt på nettet.

Men Koral extension installeret, vil du altid få foreslået et brugt alternativ til det produkt du kigger på. Finder vi ikke et match kan du prøve at søge via søgefeltet i toppen. Vi kigger på tværs af alle de store gensalgsplatforme, hvorfor du sparer en masse tid ved at lade Koral gøre arbejdet for dig. Det er både godt for din pengepung og for miljøet.

Installer Koral Chrome extension
https://cms.its-koral.com/media/Skærmbillede 2023-10-09 kl. 11.28.27.png