Online second-hand markedet vækster

Stigende efterspørgsel

De to største udfordringer, der definerer den tid vi lever i - klimakrisen og leveomkostningskrisen, er med til at drive efterspørgslen i genbrugsmarkedet. Et marked som vokser mere end nogensinde før. I USA voksede markedet til en samlet værdi på 178 milliarder USD i 2022, hvilket er en stigning på 21% fra 2021. I EU anslåes markedsværdien at være omkring 110 milliarder USD. værd. 

Væksten ser ikke ud til at være stilnet af, tværtimod viser indikationer, at markedet over de næste år vil nå over 300 milliarder USD i værdi, alene i USA.

Det danske perspektiv

Danmark har oplevet et øget skifte i retning af online second-hand shopping.

En undersøgelse fra 2022 viste, at størstedelen af second-hand shoppere i Danmark købte deres varer på online markedspladser. Ikke overraskende har de sociale medier spillet en central rolle i denne udvikling, hvor omkring 68% af respondenterne købte brugte varer gennem sociale netværk. Desuden var cirka otte ud af ti shoppere aktive i at købe varer gennem venner og bekendte. Dette indikerer en kulturel ændring i den danske befolkning, som i stigende grad ser værdi i genbrug, både i forhold til at spare penge, men samtidigt også for at bidrage til en mere bæredygtig livsstil. Derfor er der også rigtig mange platforme for gensalg, og antallet stiger hastigt. Derudover går mange brands og forhandlere med tanker om, hvordan de kan tage en del af gensalgsmarkedet, bl.a. via egne løsninger for at tage retur, restaurere og sætte til salg igen, mens andre kigger ind i forskellige white box løsninger, som fx. Create2stay eller Archive.

De unge fører anTidligere blev genbrugshandlen ført frem af den ældre generation og fysiske butikker.

Nu vidner tal fra sociale medier og online markedspladser om, at den yngre generation også har fået øjnene op for genbrug. Der er gået sport i at finde unikke skatte på genbrugsplatforme, og det er især Gen Z (18-30 årige), der er i færd med, at ændre detailhandelen gennem deres genbrugsshopping. I Denmark er det hele 90% af de 18-30 årige, som inden for de senste 12 mdr. har købt genbrug, og selvom pris og besparelser stadig ligger højt på listen over grunde til genbrugskøb, så spiller tanken omkring bæredygtighed og ansvarlighed også meget ind (50%). Det er dog ikke kun de unge, der er begyndt at shoppe mere genbrug, og ser man på den ældrer generationer, så er gennemsnittet for at have købt brugt ca. 71%, og dette er støt stigende år for år. Så genbrugshandel må siges ikke bare, at være en døgnflue, men en global kultur- og vaneændring.

Genbrug først, gensalgsværdi - og muligheder

Tiden hvor nyproducerede varer dominere detailhandlen er ikke ovre, men der er sket et stort paradigmeskifte, og ifølge den årlige rapport fra den digitale genbrugsmarkedsplads ThredUP, spiller de yngre generationer også her en stor rolle. Hér svarer hele 64% af de adspurgte Gen Z’ere, at de kigger efter en varer eller et produkt på genbrugsplatforme inden de køber nyt. Ligeledes betyder det også i stigende grad mere for denne generation, at både gensalgsmuligheder og gensalgsværdien af en varer er god. Faktisk svarer hele 82% at de overvejer dette, inden de køber en varer.

Brands

Brands bliver tvunget til at tage stilling

Presset fra forbrugerne og især fra den yngre generation, har givet brands en motivationsfaktor, derudover er det i højere grad en konkurrenceparameter i fremtiden, at man som brand kan tilbyde second-hand alternativer. I ThredUP’s rapport refereres der til, at over 50% af de unge er mere tilbøjelige til at købe fra brands, som også sælger eller tilbyder brugte eller refurbished produkter. Ligeledes beretter 2 ud af 3 af de brands og virksomheder, der allerede sælger genbrug, at deres investeringer ind i re-commerce, vil vokse over de næste år.

I Danmark ser vi også disse tiltag blomstre frem i forskellige brancher. Bl.a. fra virksomheder som Elgiganten og Ganni, hvor de for længst er begyndt at kigge ind i disse forretningsområder. Nu hvor forskellige whitebox løsninger vinder mere frem, bliver det efterhånden nemmere for brands at tilbyde brugte alternativer, hvorfor vi også ser flere prøve det af, som fx. Hummel, Filippa og By Malene Birger. 

KoralTil dig der vil finde second-hand hurtigt

Problemet med mange af de nuværende online markedspladser er, at de ofte er svære at søge of filtrere ordentligt i. Hvis du leder efter en specifik sofa, en bestemt lampe eller et unikt vintage spisebord, kan det være en udfordring at finde det, du søger. Søgefunktionerne er ofte begrænsede, og filtreringsmulighederne er sjældent intuitive. Det gør det ofte tidskrævende eller umuligt, at finde det, du leder efter. Koral er en platform, der samler alle second-hand annoncer fra forskellige markedspladser ét sted, og gør dem søgbare ved hjælp af AI og machine learning. Vores mission er at gøre det lettere at købe second-hand ved at centralisere information og gøre det tilgængeligt i dine velkendte shoppingsituationer, så du altid kender dine muligheder inden du køber.

https://cms.its-koral.com/media/koral second-hand search.png