Danmark er et kaffeland. Bogstaveligt talt.Danmark er den tredje mest kaffedrikkende nation i verden, kun overgået af Finland og Sverige.

Kaffen har traditionelt indtaget en central plads i den danske kultur. Vi hyggesnakker over en kop kaffe, termokanderne med kaffe er fast inventar i mødelokalerne, og på landets arbejdspladser er der gang i kaffemaskinerne hele dagen. Vi har morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe, og så er der selvfølgelig kaffepauserne. Faktisk er kaffe Danmarks nationaldrik, kun overgået af mælk.

Vi danskere har vores egne traditioner og ritualer med kaffe, som har udviklet sig siden kaffen kom til Danmark i midten af 1700 tallet. Ritualer og traditioner, der for en stor del af danskerne også binder en del af deres familie og minder sammen. Kaffe er og har altid været en stor del af vores hverdag og derfor også en stor del af vores bevidsthed. Hvem kan ikke huske? Den sorte filterkaffe hos bedstemor i kongeligt porcelæn. Eller den nervøse latte på første date. Venteværelseskaffen. Indflytterkaffen. Kaffe er blevet så normal en ting i vores tilværelse, at vi ikke længere tænker over det.

Kaffebrygning og det perfekte setup til hjemmet

Kaffebrygning kan være simpelt, men det kan også være komplekst. Èn ting er dog fælles for det hele, og det er, at det kræver udstyr.

Udstyr som man i øvrigt sagtens kan finde brugt. Derfor vil vi dykke lidt ned i, hvordan man kan gå fra instantkaffe til latte art derhjemme med selv den mest slunkne pengepung ved at finde udstyret brugt. Men hvordan skaber man det perfekte kaffesetup til hjemmet? Det kommer helt an på, hvilken kaffe man gerne vil brygge, og derfor løber vi lige igennem de mest almindelige former for kaffebrygning. 

Vand og kaffebønner. De to vigtigste (og eneste) ingredienser i enhver form for kaffe brygning. Det har stor betydning for udfaldet af din kaffe, hvilke bønner du bruger, og hvordan du kværner dem. Derfor starter vi med at kigge lidt på kværne og kværne metoder.

KaffekværnenFriskkværnet kaffe af friskristede bønner er og bliver bedst. Alle aroma- og smagsstofferne er stadig til stede, og kaffe har stadig den optimale smag. Allerede efter et par uger vil selv hele bønner miste en stor del af den oprindelige aroma og smag.

Selvom pre-formalet kaffe er det fjerneste fra friskt og hele bønner, så er det okay i en snæver vending, men denne udgave af bønnerne har ikke meget smag eller aroma tilbage. Så sigter man efter det perfekte kaffesetup, så er der ingen vej uden om hele, og hvis muligt, friske bønner, som man selv kværner inden man brygger. Der findes mange forskellige former for og prisklasser af kaffekværne på markedet. Alt fra den håndholdte og manuelle (fx. Hario Skerton) over den meget simple kaffeblender (fx. Krups F203) til et par hundrede kr. til den avancerede Mahlkonig EK43, som bruges på nogle af de bedste kaffebarer verden over og koster flere tusinde kr. Men hvordan skal man så vælge niveauet af investering i en kaffekværn: En fingerregel er, at jo dyrere kværnen er, jo bedre og mere ensartet kværner den bønnerne, og jo mere ensartet formalet kaffen er jo højere er ekstrahering af kaffe ved brygning. Begge faktorer som i sidste ende er med til at give en bedre smag. Nedenfor lister vi nogle forskellige muligheder indenfor kværne; Manuelle, Blade og Burr kværne.

Søg efter brugte kværne
https://cms.its-koral.com/media/haandkvaern.webp

Eksempler på gode kværne

Håndkværne er ideelle til rejse og til de bryggemetoder, der kræver mindre mængder kaffe. Blad kværne er en overkommelig blad kværn, der også kan bruges til at male krydderier. Burr Kværne er generelt mere præcise og pålidelige end blad kværne, da de producerer en mere ensartet formaling.

Brygmetoden

Endnu engang findes der en helt verden af muligheder og en metode til alle forskellige temperamenter. Fra den helt simple håndbrygning til den mere avancerede espressomaskine.

Igen handler det til dels om budgettet, men også, hvor meget ens hjemme setup må fylde. Nedenfor er en gennemgang af de mest brugte og tilgængelige brygmetoder samt de forskellige smagsprofiler, som karakterisere de enkelte brygmetoder. Endnu engang findes der en hel verden af muligheder og en metode til alle forskellige temperamenter. Fra den helt simple håndbrygning til den mere avancerede espressomaskine. Igen handler det til dels omkring budgettet, men også, hvor meget ens hjemme setup må fylde. Nedenfor er en gennemgang af de mest brugte og tilgængelige brygmetoder samt de forskellige smagsprofiler, som karakterisere de enkelte brygmetoder.

Filterkaffe eller drip coffee

Redskaber: Drip kaffemaskine, kaffefilter og kaffekværn. Smagsprofil: Disse kaffemaskiner brygger en ren kaffe med en god balance mellem syre og bitterhed. Brygget kan dog variere i styrke og smag afhængig af maskinen, kaffen og vandet. Mest kendte brands: Bonavita, Technivorm Moccamaster, Breville, Braun og Cuisinart.

Søg efter kaffemaskiner
https://cms.its-koral.com/media/Moccamaster-2.jpg

Stempelkande eller French Press

Redskaber: Fransk presse, vandkoger og kaffekværn. Smagsprofil: Kaffe brygget med en fransk presse er rig og fuld af krop, da olien fra kaffen ikke filtreres væk. Kaffen har en dyb, robust smag. Mest kendte brands: Bodum, Le Creuset, Espro, Chambord og KONA.

Søg efter stempelkander
https://cms.its-koral.com/media/French press-3.jpg

Aeropress

Redskaber: Aeropress, Aeropress filter, vandkoger og kaffekværn. Smagsprofil: Aeropress giver en ren og glat kop kaffe med lav syre. Det er kendt for sin alsidighed, da det kan justeres for at producere forskellige smagsprofiler. Mest kendte brands: Aerobie (producenten af AeroPress) og Fellow Products (producent af Prismo, en AeroPress attachment).

Søg efter Aeropress
https://cms.its-koral.com/media/Aeropress-2.jpg

Pour over (Håndbryg)

Redskaber: Pour over dripper (f.eks. Hario V60, Chemex), kaffefilter, vandkoger, kaffekværn og en vægt kan være nyttig. Smagsprofil: Pour over-metoden giver en meget ren og klar kop kaffe med fremhævet syrlighed og komplekse smagsnoter. Mest kendte brands: Hario (V60), Chemex, Kalita (Wave), Melitta og Bodum.

Søg efter dripper
https://cms.its-koral.com/media/pour over chemed

Moka Pot

Redskaber: Moka pot og kaffekværn. Smagsprofil: En Moka Pot giver en koncentreret, rig og robust kop kaffe, der ligner espresso i smag og styrke og ville også kunne drikke med skummet mælk. Mest kendte brands: Bialetti, Alessi, Grosche, De'Longhi og Stovetop.

Søg efter Moka Pot
https://cms.its-koral.com/media/Moka pot

Kaffekapsler/-puder (Nespresso, Dolce Gusto, osv.)

Redskaber: Maskine der kan bruge kaffekapsler eller -puder. Smagsprofil: Smagen varierer afhængig af kapslen/puden og maskinen, men generelt giver de en konsekvent og bekvem kop kaffe. Mest kendte brands: Nespresso, Dolce Gusto, Keurig, Illy (IperEspresso) og Lavazza (Blue, Modo Mio).

Søg efter Kapsel kaffemaskine
https://cms.its-koral.com/media/Nespresso

Siphon (Vacuum) kaffe

Redskaber: Siphon kaffemaskine, vandkoger og kaffekværn. Smagsprofil: Siphon-kaffe giver en ren og klar kop med et hint af kompleksitet og syrlighed. Meste kendte brands: Hario, Yama Glass, Bodum, KitchenAid og Nispira.

Søg efter Siphon kaffeudstyr
https://cms.its-koral.com/media/Filterkaffe-2.jpg

Espressomaskine

Redskaber: Espressomaskine, espressokværn, tamper og eventuelt en mælkekande, hvis du laver mælkebaserede drikke som latte eller cappuccino. Smagsprofil: Espresso er en meget koncentreret form for kaffe med en rig, dyb og fuld smag. Mest kendte brands: Sage, Rancilio, De'Longhi, Gaggia og La Pavoni.

Søg efter Espresso udstyr
https://cms.its-koral.com/media/Espressomachine

En fascinerende og inspirerende verdenDet er tydeligt, at verdenen af kaffebrygning er dybt fascinerende og inspirerende.

Den rummer en bred vifte af muligheder, der kan opfylde ethvert behov og enhver smag. Uanset om du er ny indenfor kaffeuniverset, eller du er en erfaren kaffedrikker, er der altid noget nyt at opdage, nye brygmetoder at prøve, og nye smagsoplevelser at dykke ned i.

Hvilken kaffe form passer til dig?

Husk, at det perfekte kaffesetup ikke nødvendigvis er det dyreste eller mest avancerede. Det vigtigste er, at det passer til dig, din smag og din livsstil. Hvad end du er til den stærke og intense espresso, den bløde og behagelige filterkaffe, eller noget helt tredje, kan du med sikkerhed finde det rette udstyr til at skabe din foretrukne kop kaffe brugt. Og måske finder du undervejs ud af, at det ikke kun er smagen af kaffe, du nyder, men også selve processen ved at brygge den. At tage sig tid til at male bønnerne, at observere det gyldne kaffe dryppe ned i koppen, og selvfølgelig den tilfredsstillelse det giver, når du tager den første slurk af den kaffe, du selv har brygget. Det er netop derfor, kaffe er mere end bare en drik – det er en passion, en kunst, og for mange, en uundværlig del af hverdagen. Så, uanset hvordan du vælger at brygge din kaffe, så nyd det – for det er kærligheden til kaffe, der er hjertet af det danske kaffeliv.